STIHL Groep realiseert omzetstijging in 2019 en blijft op middellange termijn optimistisch

STIHL Groep realiseert omzetstijging in 2019 en blijft op middellange termijn optimistisch

  • Coronacrisis: familiebedrijf neemt verantwoordelijk voor het personeel
  • Uitbreiding van e-commerce: STIHL begint in Duitsland met een eigen webwinkel
  • Segmenten benzine, accu, connected: nieuwe producten

De STIHL Groep realiseerde tijdens het boekjaar 2019 een omzet van 3,93 miljard euro. Dat is een toename van 4 procent in vergelijking met vorig jaar (3,78 miljard euro). Zonder wisselkoerseffecten zou de omzetgroei rond 2,7 procent liggen. Naar aanleiding van de jaarafsluiting verklaarde STIHL directievoorzitter Bertram Kandziora op de persconferentie: “Ondanks de talrijke uitdagingen tijdens het afgelopen jaar heeft de ondernemingsgroep een omzetstijging gerealiseerd. De toenemende handelsconflicten, de onstabiele wereldeconomie en de ongunstige weersomstandigheden hebben echter hun sporen nagelaten.” Bovendien nemen accuproducten steeds meer de plaats in van benzineproducten. Terwijl de verkoop van accumachines toenam, daalde de vraag naar producten op benzine. Alles samen bleef de verkoop stabiel. Het eerste kwartaal van het lopende boekjaar ondervond al invloed van de wereldwijde verspreiding van het coronavirus. “Na de zeer goede maanden januari en februari sloten we het eerste kwartaal af op hetzelfde niveau als vorig jaar. Aangezien de verkooppunten in heel wat landen gesloten zijn, gaan we uit van een aanzienlijke achteruitgang in het tweede kwartaal. Op middellange termijn blijven wij optimistisch”, aldus de directievoorzitter van STIHL. “Als familiebedrijf dragen wij tijdens deze coronacrisis een grote verantwoordelijkheid tegenover onze medewerkers. Dat betekent ook dat wij proberen jobs veilig te stellen en, waar mogelijk, blijven we produceren en onze dealers bevoorraden. We doen dit in nauw overleg met de voor de gezondheid bevoegde instanties en conform de strenge overheidsmaatregelen in de vestigingen. Want wij hebben ook een verantwoordelijkheid tegenover onze meer dan 53.000 dealers en onze miljoenen klanten,” benadrukt Kandziora.

Markten vertonen in 2019 wereldwijd een heterogene ontwikkeling

Als we naar elke markt apart kijken, vertoont 2019 een heterogeen beeld. De verkoop in West-Europa en in Oost-Europa zonder Rusland kende een positieve ontwikkeling. Noord-Amerika, dat jarenlang de groeimotor was voor de STIHL Groep, liet een lichte terugval zien. Deze evolutie heeft vooral te maken met het koude en natte begin van het tuinseizoen. In Azië realiseerde het bedrijf een lichte groei in de verkoop. Die ontwikkeling was vooral in India heel positief, met een groei met dubbele cijfers. De verkoop in Afrika, waar het bedrijf in Zuid-Afrika en sinds 2017 in Kenia door een tweede dochteronderneming is vertegenwoordigd, bevindt zich op hetzelfde niveau als vorig jaar.

“Tijdens het afgelopen jaar hebben wij het dealernetwerk van STIHL verder uitgebouwd. Intussen kunnen klanten bij meer dan 53.000 dealers wereldwijd producten van STIHL kopen en vertrouwen op hun advies en service,” aldus Kandziora.

De personeelsbezetting in de groep daalde met 2,3 procent in vergelijking met dezelfde datum vorig jaar. Op 31 december 2019 werkten wereldwijd 16.722 mensen bij STIHL.

Positieve balans voor de Duitse markt en nieuw online aanbod

Niveau 2019 beter dan vorig jaar

Op de Duitse markt realiseerde STIHL tijdens het boekjaar 2019 een bescheiden verkoop- en omzetgroei, ondanks het effect van de droogte in 2018.

“De groei in de verkoop van accumachines en hogedrukreinigers maakt ons gelukkig,” verklaart de bestuursvoorzitter. Over het huidige boekjaar zegt hij: “We hadden een positieve start in 2020. Tot maart konden we onze omzet merkbaar verhogen.”

Uitbouw van e-commerce: vervroegde start van de online winkel van STIHL

De start van de eigen webwinkel van STIHL www.stihl.de werd voor de Duitse markt vervroegd naar 20 maart 2020. Daardoor kunnen vrijwel alle STIHL machines online besteld en onmiddellijk aan huis worden geleverd. Met het nieuwe e-commerceaanbod ondersteunt de onderneming ook de dealers.

“Bij elke aankoop in de nieuwe STIHL webwinkel bevelen we de klant een dealer in de buurt aan. Hij wordt de persoonlijke contactpersoon ter plaatse voor advies en professionele service. Voor deze diensten ontvangt de lokale dealer bij de aankoop een vergoeding van STIHL,” legt Kandziora uit.

STIHL hoofdkantoor: lichte omzetstijging en grote investeringen in 2019

Het Duitse moederhuis ANDREAS STIHL AG & Co. KG realiseerde in 2019 een lichte omzetstijging van 0,8 procent tot 1,21 miljard euro (vorig jaar: 1,2 miljard euro). Een verschuiving in de productmix lag mee aan de oorzaak van die stijging. Zo werden het afgelopen jaar meer hoogwaardige producten verkocht dan tijdens het vorige jaar. De verkoop in het hoofdkantoor daarentegen is afgenomen. “Toch blijft het familiebedrijf STIHL verder sterk investeren in de site in Duitsland,” aldus Kandziora. Het investeringsvolume in het jaar 2019 bedroeg 134 miljoen euro (vorig jaar: 124 miljoen euro). Het grootste deel van de investeringen ging naar de uitbreiding van het logistieke centrum in Ludwigsburg, de uitbreiding van het logistieke centrum van de productie in Waiblingen-Neustadt, de modernisering van het hoofdkantoor en de bouw van de STIHL merkenwereld in Waiblingen.

Het personeelsbestand van ANDREAS STIHL AG & Co. KG nam met 1,9 procent toe in vergelijking met dezelfde datum vorig jaar. Op 31 december 2019 werkten 5.090 medewerkers in het hoofdkantoor: 3.626 in Waiblingen, 247 in Ludwigsburg, 395 in Fellbach, 755 in Weinsheim en 67 in Wiechs am Randen.

STIHL blijft optimistisch op middellange en lange termijn

Het eerste kwartaal van het lopende jaar werd wereldwijd sterk beïnvloed door de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te beperken. Het jaar begon voor STIHL met een verkoop- en omzetstijging, maar de verspreiding van het coronavirus remde die vanaf maart af in het hele bedrijf. Voor het hele jaar 2020 houdt STIHL rekening met een daling in de verkoop. Door de erg snelle ontwikkelingen kunnen de effecten van de maatregelen die de pandemie moeten beperken vandaag nog niet concreet worden ingeschat.

“Dankzij onze grote flexibiliteit kunnen wij snel op veranderingen in de markten inspelen. Op middellange en lange termijn blijven wij optimistisch,” vertelt Kandziora. Als de coronacrisis onder controle is, gaat STIHL ervan uit dat de dynamiek in de markten weer zal toenemen en de omzetcijfers weer zullen stijgen. “Tegelijk staan we voor een reeks uitdagingen die we moeten overwinnen: terwijl we de werkzaamheden tijdens de pandemie verderzetten onder zware beperkingen voor de productie en de distributie, moeten wij een positie innemen in de toenemende concurrentie in het accusegment. Bovendien verwachten wij voor 2020 een zwakke economische context. Om deze uitdagingen het hoofd te bieden, hebben wij in het bedrijf een reeks projecten opgezet om de efficiëntie te verbeteren en de kosten te reduceren. STIHL heeft in zijn 90-jarige geschiedenis al enkele crisissen overwonnen. Ik heb er alle vertrouwen in dat wij ook deze wereldwijde coronacrisis de baas zullen worden. En ik wil onze medewerkers uitdrukkelijk bedanken voor hun enorme engagement, het opvolgen van de noodzakelijke veiligheidsmaatregelen om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen en de uitstekende samenwerking binnen de ondernemingsgroep,” benadrukt Kandziora.

Nieuwe producten in 2020

Voor de eerste helft van het jaar stelt STIHL een reeks nieuwe producten voor in de segmenten accu, benzine en connected.

1. Nieuwe accuproducten voor particuliere en professionele gebruikers

In het STIHL accusysteem AK voor privétuineigenaars en semiprofessionele gebruikers biedt de verticuteermachine STIHL RLA 240 twee functies in één machine dankzij de verticuteer- en verluchtingsrol. Een uitstekend snijvermogen zonder lawaai, dat belooft de STIHL FSA 57 accukantenmaaier. Hij kan naar behoefte worden uitgerust met een maaikop met fijne maaidraden (AutoCut C 3-2) of kunststof messen (PolyCut 3-2). Deze zomer komt de krachtige bladblazer STIHL BGA 57 tegen een aantrekkelijke prijs op de markt om oppervlakken rondom het huis snel en zonder inspanning schoon te blazen.

Eveneens voor privégebruikers werd het STIHL accusysteem AS uitgebreid met de veelzijdige gras- en buxusschaar STIHL HSA 26. Ze is uitgerust met messen die aan beide zijden snijden en met een twaalf centimeter breed grasmes om heggen en grassen mee in vorm te brengen. Er is veel vraag naar de nieuwe STIHL GTA 26 accusnoeizaag die eveneens bij deze acculijn hoort en die al afgelopen herfst werd geïntroduceerd.

Het STIHL accusysteem AP, dat hoofdzakelijk ontwikkeld is voor professioneel gebruik in tuin- en hoveniersbedrijven en gemeenten, wordt uitgebreid met de STIHL RMA 765 V grasmaaier (63 centimeter snijbreedte) en met de STIHL BGA 86 (15 Newton blaaskracht) en STIHL BA 200 (21 Newton) bladblazers.

Met de nieuwe STIHL acculaadkast, die samen met de firma Kesseböhmer werd ontwikkeld, kunnen tot 20 STIHL accu’s worden opgeladen, ook ‘s nachts. Daarbij zorgt het intelligente beheer van de belasting ervoor dat alle aangesloten accu’s de volgende werkdag gegarandeerd klaar zijn voor gebruik.

2. Wereldprimeur in het benzinesegment

Bij de professionele motorzagen biedt de derde generatie van de STIHL MS 261 C-M, die sinds april verkrijgbaar is, 20 procent meer vermogen met een lager gewicht. Dat is te danken aan een geoptimaliseerde motor en nieuwe snijgereedschappen. Een wereldprimeur in hetzelfde productsegment is de STIHL MS 400 C-M. Het is de eerste motorzaag wereldwijd met een zuiger in magnesium. Het gebruik van dit lichte materiaal leidt samen met de consequent lichte constructie tot de indrukwekkend lage verhouding gewicht-vermogen van minder dan 1,5 kilogram per kilowatt. Tegelijkertijd zorgt de nieuwe component van de machine voor een hoog maximaal toerental van 14.000 omwentelingen per minuut. Vooral professionele gebruikers in het bos waarderen deze topprestaties want hierdoor kunnen ze boomtakken veel sneller afzagen. De MS 400 C-M komt in Duitsland in de herfst van 2020 op de markt, maar werd al eerder bekroond.

“In het kader van de vakbeurs Euroguss 2020 kenden de Europäische Forschungsgemeinschaft Magnesium e.V. (EFM) en de International Magnesium Association (IMA) tijdens de spuitgietwedstrijden de eerste prijs toe aan STIHL in de categorie magnesiumcomponenten voor de innovatieve technologie van de magnesium zuiger. Die wordt overigens in de eigen spuitgieterij van STIHL in Weinsheim (Eifel) geproduceerd,” vertelt Kandziora vol trots.

3. Nieuwe connected app in het segment van digitale producten

Nieuw in het segment van de digitale producten is de STIHL connected app met focus op professionele gebruikers. Die is binnenkort verkrijgbaar en biedt een snel en beknopt overzicht van machinegegevens, gepland onderhoud en de laatst geregistreerde locatie van het toestel. Bovendien kan de gebruiker opvragen welke toestellen zich in de directe omgeving bevinden.

STIHL merkshop met nieuwe collectie

Bij de start van het nieuwe openluchtseizoen is de nieuwe collectie in de STIHL merkshop beschikbaar. Exclusief textiel en accessoires, houten speelgoed en historische modellen en artikelen voor liefhebbers: klanten en fans van het merk vinden online op www.stihl-markenshop.de alles wat hun STIHL hart sneller doet slaan. Dit concept kent een enorm succes. De bekroning van de doos “Contra Lightning” met de Promotional Gift Award 2020 in de categorie Speciaal design is hier zeker niet vreemd aan.

STIHL TIMBERSPORTS® WK 2020 in Göteborg

Ook het sporthouthakken is getroffen door de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Daarom werden tot einde juni wereldwijd alle evenementen van de STIHL TIMBERSPORT® – waaronder de World Trophy die gepland was einde mei – officieel geannuleerd. Afhankelijk van de verdere ontwikkelingen zal worden beslist of de internationale evenementen van het seizoen nog zullen doorgaan. Dat geldt ook voor het wereldkampioenschap in Zweden, dat begin november is gepland.

Website België
Website Nederland
Facebook België
Facebook Nederland

Renee Rutten pr-specialist, Remy Communication

 

Over Stihl

De STIHL Groep, met maatschappelijke zetel in Waiblingen in Duitsland, ontwikkelt, produceert en verkoopt tuinmachines en bos- en natuurbeheeruitrusting. En dat voor verschillende doelgroepen. Van landschapsonderhoud en de bouwsector tot particuliere gebruikers. Sinds 1971 is STIHL bovendien het best verkochte kettingzaagmerk ter wereld. Al deze producten worden via een gespecialiseerd dealernetwerk aangeboden. Dit omvat 41 eigen distributie- en marketingmaatschappijen, ongeveer 120 invoerders en meer dan 54.000 dealers in ruim 160 landen.

Meer informatie over de STIHL groep en persinformatie over de producten van STIHL kan u downloaden op stihl.be of stihl.nl.

Stihl